Neden solcu değilim?




Evrensel sol düşünceye paralel düşüncelerim olmasına rağmen neden solcu olmadığımı soruyor bazı arkadaşlar. Ben de kendilerine mevcut sol partilerin solcu olmadığını söylüyorum. Hoş şunu da söylemekte mahsur görmüyorum sağcı da değilim. Hiç bir şeyin CU'su olmaktan yana da değilim.

Ancak gerçek hayatta da internette de tanıdığım, dost olduğum ve arkadaşlığını önemsediğim bir çok arkadaşım SOL düşünceye sahip. Bir çok konuda tartışsak da ilkeler bazında anlaşıyoruz. Ancak bana bir Baykal ve CHP solculuğu hiç sıcak gelmedi, gelmiyor. Kemal bey'in de solculuğuna ya da sol adına birşeyler yapacağına pek inanamıyorum nedense. Zaten 250 €uro'luk gömlekle bitti beklentilerim ama yine de herkesin birkaç hata yapma şansı var.

Ben akıllı adamları, boş konuşmayan sepetinde pamuk olan adamları seviyorum. Beğenin beğenmeyin Özal böyle bir adamdı ama Özal'cı da olmadım. Ancak ülkenin geldiği iyi ve kötü durumlarda katkısı inkar edilemez. Nitekim onun arkasından giden hükümetler benzer politikaları izlemeseydi biz hala bilgisayar yerine daktilo kullanabilir, cep telefonu niyetine takoz taşıyabilirdik. vs. vs.

Şimdi bunları yazdım diye herhangi bir fikrin davulunu çaldığımı düşünmeyin. Aksine, neden solun benim düşüncelerimi temsil edemediğini beklentilerimi karşılayamadığını anlatıyorum. Bakın Alman yeşiller partisi eş başkanı Cem ÖZDEMİR'i dinlediniz mi. Evet bu adamın fikirleri solculuksa ben de solcuyum. Ayık bir zamanında (en son Hülya AVŞAR'ın programına çıktı) İlyas SALMAN'ı dinlediniz mi. Evet ben de İlyas bey gibi düşünüyorum. Nihat GENÇ okur musunuz? Evet ben de bazen damarıma da bassa Nihat GENÇ'in solculuğuna varım. Prof Dr. Zafer ÜSKÜL iktidar partisinde şu an ama bana göre düşünceleri zihnimdeki SOL anlayışa uyar.

Bir çok arkadaşım va SOL düşüncede. Emeğin ne olup ne olmadığını iyi bilen, açken insan doyurmanın, eşitliğin, barışın kardeşliğin hayalini kuran. Onlarla bir sorunum yok. Anlaşamadığım ise bu topluma yabancı olan, statükoyu korumaya ant içmiş, tatlı su solcuları. Solun temel değerlerine ters düşerek neredeyse aşırı sağla kanka olarak solculuk yapanlar.  Kimse kusura bakmasın, benim kafamdaki sol statükodan değil değişimden yanadır. Halkçılığı salon, lojman ve memur solculuğu olarak anlamaz. Elitist değildir.

Gelelim oy verme meselesine. İlkesel olarak herkese oy veriyorum veya hiç kimseye oy vermiyorum yıllardır. Basıp geçiyorum yani. Tak tak tak... Ancak Kemal KILIÇDAROĞLU'nun kendi duruşunu zayıf bulsam da, beyin takımında akıl hocası olduğu söylenen Prof. Dr. Sencer AYATA'yı Ali KIRCA'nın siyaset meydanında dinleme fırsatı buldum.

Buyrun siz de dinleyin. Evet hocam solcuysa (AKP kapmasın bu adamı dikkat edin) benim kafamdaki SOL'culuk bu adamın söylemlerine düşüncelerine uyar. CHP'nin bu çizgide siyaset yapmaya başlaması ülkemiz için hayırlı olur. İktidar partisinin karşısındakilerin zayıflığından da istifade ederek yükseğe taşıdığı siyaset çıtası, daha yükseğe taşınır. Akılla, zekayla bilişimle, istatistikle ve insani değerlerle daha da ilkeli bir siyaseti, içine son zamanlarda unutulan nezaket uslubu da katılarak zenginleştirir bu söylem.

Başkasını bilmem. Partisini bilmem ama ben bu adama oyumu veririm.

http://www.showtvnet.com/haber/siyaset-meydani/28-5-2010.asp
Bu yazıyı paylaş: :

7 Yorum var:

  1. izlemedim ama kimsenin sadece bir konuşmasını dinleyip ona göre karar vermem...
    yazında belirttiğin gibi anlaşmaya varılan ilkeler olabilir ama fikirlerin, görüşlerin genel çerçevede kesişmesi gerekir.

    YanıtlaSil
  2. Heyhaaatt onların işleri bu süslü laflar edip sonrasında bi yerlere gelince onları bunları soyutlamak...dışlamak...küçümsemek...nefret kusmak...CU nun her türlüsünü ben de sevmiyorum..SolCU sağCI..solcularında ne olduklarını biliyoruz sağcıları da..Başbakanı asılmış bi milletiz boş laflara 500tl lik gömleklere karnımız tok (hatta çıkaracak kadar tok)

    Siyaset , en güzel kim konuşursa oyu o alır olmuş ..dimi..olmuş olmuş..Bakın Hülya Avşar'a bile biri çıkıp adam gibi konuşmayı öğretsin yarın o bile idareci olur ülkemde...

    Ben artık tipini beğendiğim kişilere oy atacam..Hım bir de okul kapısından öğrencileri Terörle mücadele görevilileriyle kovmayanlara da verebilirim oyumu..Ya da insanları guruplara ayırmayanlara da olabilir...Örnekler çoğaltıla bilir ama ben şimdilik kaşı gözü için oy verecem ..buna da kimse bişey diyemez kimse beni kınayamaz dimi..!!

    Sizin yazınızla ilgili yorumum her zaman aynı değişmiyor...Yüreğinize samimiyetinize sağlık,kaleminize kuvvet...

    YanıtlaSil
  3. solculukla ilgili herkesin kafası karışıktır bu ülkede eminim.

    YanıtlaSil
  4. @Yılmaz BARIŞ: tabi ki konuşmalara kanmamalı, ama en azından konuşurken bile inandırabilecek insanlara ihtiyacımız var. Bazıları samimi yalan söylesin canımı yesin ona da razı olacağız bu kalitesizlikte.

    YanıtlaSil
  5. @Sıradan biri: sizin yöntem de iyiymiş. Güzellik yarışmasına seçer gibi. Ruh güzelliği yarışması gibi bakın en azından bari. Yoksa tipten bakıp da güzel adam, yakışıklı adam dicek biri de yok yahu:))

    YanıtlaSil
  6. @copolitik: keşke öyle olsa. kafaların karışık olması düşüncelerin esnekliği ve zihnin aktif olması anlamına da gelir ama odunum diyerek fikri sabit olması, dedem de solcuydu, biz eskiden böyle gördük atalarımızdan falan tipi solculuk olmuyor. sol(cu) sorgulamalı, kafa yormalı, statükoya karşı koymalı bence

    YanıtlaSil
  7. Neyseki keyif benim keyfim..tipe bakıyorum kimin yüzünde meymenet varsa oy atıyorum...Meymenetsizler sözleriyle ve yüzleriyle belli ediyorlar zaten kendilerini..

    YanıtlaSil

Buraya yorum yazabilirsiniz. Niye yazmıyorsunuz?

Çok okunan yazılar