Hayatı roman olamamış kadınlar -1


Elim kalem tuttuğu, sanatçı bi yönüm olduğu halde oldum olası 3 grup insana imrenirim, kıskanırım. Romancılar, Besteciler ve Yönetmenler. 

Romancıları kıskanırım, çünkü onlar kadar bir hayatı, bir devri, ne hayal etmeyi ne aktarmayı becerebilirim. Yazdıklarım ya AN'ları anlatır ya da küçük birer öykü olabilir ancak. Zihnim sayfalarca yaşanmışlığı ya da kurguyu tutup, aktarmaya yetmez.

Bestecileri kıskanırım, çünkü az çok şiirle haşır neşir olsam da, kendi kendime mırıldansam, bazen bundan iyi güfte olurdu desem de müzik yeteneğim yok, bir enstroman çalamam. Sesleri o denli ahenkli harmanlayıp, sunamam. Kendimi bu konuda çok eksik, hatta kusurlu hissederim.

Yönetmenleri kıskanırım, çünkü birşeyleri zihnimde kurgulayıp sunabileceğime inansam da, senaryosunu kafamda canlandırsam da, ne o yeteneğe, ne de imkanlara sahibim.

Oysa her insanın hayatı roman olmayı, film olmayı, öyküsü, şiiri yazılıp, güftesi bestelenmeyi bekliyor bana göre. Özellikle de ülkemizde yaşadıkları sıkıntılar ve duygusal iniş çıkışları ele alındığında, kadınların bunu fazlasıyla hakettiği kanısındayım. 

Geçenlerde bir yazı dizisi hazırlamaya karar vermiştim. Tanıdığım, bildiğim, çevremde görüp, işittiğim kadın öykülerini paylaşmayı. Birşeyler yazıp, taslak hazırladım da, ancak daha sonra bu konuda ne kadar yetersiz olduğumu gördüm. Üzüldüm, bir roman yazarı ya da film yönetmeni olmadığım için. Ben de, yaşayıp gördüklerinden, ya da duyup işittiklerinden dolayı, hayata bir vefa borcu olan her insan gibi, en azından bazı taslaklarımı sizlere sunmaya karar verdim. 

Gelecek yazıda bir kaç öyküyü bir çırpıda sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Bakalım acıları ve sevinçleri ile birkaç kadın öyküsünü paylaşmayı, sizlere o dünyayı aktarmayı başarabilecek miyim?
Bu yazıyı paylaş: :

6 Yorum var:

  1. Merak ettim şimdi o birkaç kadını . Bekliyoruz bakalım. Kahve Dükkanı'ndan sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. @LEYLA'nın KAHVE DÜKKANI: yazalım ve okuyalım. dükkanda bol kazançlar :)

    YanıtlaSil
  3. Kadınlar çoğu yerde insan gibi yaşayamıyor nerede kaldı kadın gibi yaşamaları...Televizyonlarda görüp gazetelerde okuyoruz hayatlarını...İnsan kılıklı mahluklar tarafından ezilen bir çok kadın...Onlardan da bahsedin olur mu?

    Bekliyoruz merakla yazılarınızı...

    Saygılar efendim..

    YanıtlaSil
  4. @Pabuç: bakalım becerebilecek miyim. hayatlar zor, anlatmak daha zor. boşuna "anlatamıyorum" dememiş şair...

    YanıtlaSil
  5. Ben de 3 kadını kıskanırım biri Roza Lüxemburg diğeri Simone de Beauvoir ve son olarak Frida:) Kıskanmak da değil aslında duruşlarına hep hayranımdır. ve bu 3 kadın da roman gibi.

    YanıtlaSil
  6. @Nehir İda: Frida'nın filmini de izledik sanki. Benim yazmayı düşündüklerim, biz gibi sıradan, farkedilmemiş, hayata bir not düşülmemiş hayatlar. Yorum için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Buraya yorum yazabilirsiniz. Niye yazmıyorsunuz?

Çok okunan yazılar