Takkeler düşüyor artık beyler / seçtiklerim-7



Özgünlük güzel şey, tıpkı özgürlük gibi...

Paylaştığınız bir şeyin kaynağını hatırlamıyorsanız "bir yerlerde okumuştum" deme kibarlığını bari göstermelisiniz. Yoksa tırtıkladıklarınızdan hoşlarına giden bir cümleyi kopyalar, yapıştırır Google'da search yaparlar da, rezil rüsva olursunuz haberiniz olsun.

Son dönemin gözde adiliklerinden biri de "fikir ve sanat" eseri hırsızlığı. Kelime değil cümle değil, düpedüz eser çalmak. Üstelik bunu "korsana hayır" tarzı bağıran sözde sanatçılar bile yapıyor. Üretmiyorlar, düpedüz çalıyorlar.

Nette kendi yazdıklarımı (10 yıl öncesi - blogumla ilgisi yok) arıyorum. İsimsiz yayınlayan onlarcası var. Bazılarını kafaya takarsam mail atıp uyarıyorum. Teşekkür edip adımı ekleyen de var, mailime cevap vermeye tenezzül etmeyen de.

Eskiden de çoktu bu tipler. Ordan, burdan tırtıkladıkları romantik yazıları, şiirleri kendileri yazmış gibi kızlara gönderir etiket yaparlardı. Bir tanesi bizzat şahsıma demiştir: -Şiirlerinle 3–5 kız götürdüm abi diye. Nereye götürdüyse?
-İyi de evladım biz onlara yüreğimizi koyduk, gözyaşımızı koyduk, alın terimizi ekledik. Sen kızların şeyine tampon yap diye mi?

Bu tiplerin elinden biraz webmasterlik, site yapmak, tema edit'lemek de gelir. Yazı ve şiirler kadar geniş bir resim ve sunu arşivleri de vardır. Nete yeni giren gözü açılmamış kızlara (kaldıysa) gelir gelmez bu şiirlerle hoş geldin derler. Çapraz kur yaparlar, kızın aklı başından gitsin ve balık zokayı yutsun diye. Eh! halkımızın genel kültür düzeyinin bu haliyle şansları da yok değil hani. Gerçi bu biraz "el şeyiyle gerdeğe girmek" oluyor ama arkadaşların o tip bir sıkıntısı olduğunu da sanmıyorum.

Tabi bunu sadece erkekler yapmıyor. Bir yazı, bir şiir okuyorum. Bakıyorum ki karşımdaki kız şiir gibi konuşuyor. Öldüğünü bilmesem Nazım'ın ruhuyla ince sohbetteyim sanıcam. Tabi Nazım usta, kızlardan geçtim biraz dil dökse, edebiyat parçalasa beni bile götürürdü. Kızcağız bunun farkında değil.

Oysa şu bloglar çıktı çıkalı; para(!) eden tek gerçek şey: özgünlüğünüz. Eski devirler kapandı beyler/bayanlar. Nette isteğini arayıp, bulma özgürlüğünüzü, çalıp çırpmak için heba etmeyin. Bazen eleştiririm ama dilerseniz karnınızın ağrısını yazın, reglinizi anlatın. Ağdanızı epilasyonunuzu, tırnak törpünüzü, çiçeğinizi, böceğinizi, köpeciğinizi yazın. Kapınızı açanı, hanenize girip çıkanı yazın. Ama çalmayın!

Hiç yapamadınız, alıntıladığınız yazının altında küçücük bir yere o yazıya emeğini, yüreğini koymuş insanın adını sıkıştırıverin. Biliyorum doktora tezlerinin bile intihalle yazıldığı bu dünyada size çok lüks ve zahmetli geliyor bu durum ama sıkıştırıverin en küçük yazı tipiyle sağ alt köşeye "alıntıdır" diye bir zahmet.

Birkaç kitap denemem vardı: Adları bir dizi şiiri kapsadığı için özgün kaldı yıllarca nette. Hani Google'un görsel aramasına bile sorsan, bilmem kaç yüz sahifede telifi bana çıkar. Antoloji'den de tescillidir ama geçenlerde bir search edeyim dedim: Yuh! adam yazısına manşet yapmış, aşağıya da eklemiş güzelce. Yazık ya! Üstelik benden çaldıklarının sonuna güzel de bir kaç satır eklemiş. Ona bari yazık etme, di mi? (tabi onu da başka yerden araklamadıysa) Bu kadar birebir kopyalamaya ne gerek var? Hiç mi kendinizi yazacak kadar siz yok sizde?

Şunu anlayın artık beyler: Google diye bir şey var. Icığınızı, cıcığınızı buluyor. Siz nasıl nette çalacak bir şeyler buluyorsanız, Google'da sizin hırsızlığınızı tescilliyor. "Sen kendini akıllı , âlemi sersem mi sanırsın?" diye bir lafı hiç duymadınız mı? Artık kızlar da Google'a bakabiliyor malesef;)

Tamam, anladık. netten karı/kız götürmek derdine düştünüz ama minareyi çalıyorsunuz , bari kılıfını hazırlayın. Ne demiş eskiler: "Erbabı yaparsa, yorgan bile titremez"

*
Hamiş: İbram abiniz hiç bir işin erbabı değildir, durumdan vazife çıkarmayın:p
Bu yazıyı paylaş: :

27 Yorum var:

  1. blog siteleri ilk açıldığında da pek dikkat çekmiyordu, daha doğrusu pek önemsenmiyordu
    bende önemsemiyordum açıkçası hatta ilk açtığım bloglar forumlardan toplama yazılarla doluydu.
    sonradan bu utanç duvarları filan çıktı. Allah'tan malzeme olmadım hiç birine :)

    sonra bloglamaya 7-8 ay ara verdim

    daha sonra da kendi domainimi alarak blog açmak istedim ve bu sefer orjinaldelikanlı yı açtım.
    sitede kendi ürettiğim dışında hiçbirşey olmasını istemiyordum ve hep kendim yazdım ama şu resimler hep google image search den.
    onuda çok umursamıyorum çok da tın !

    YanıtlaSil
  2. Resimler öyle haklısın ama bir ressam olsam, bir fotoğraf sanatçısı olsam ben çektim diye koymam. Bir çok resmin alıntı olması doğal ki bazı hassas arkadaşlar not da ekliyorlar. Resim konusuna daha çok özenmesi gerekenler kendi de fotoğraf çeken ve bunu sitelerinde yayınlayanlar ama hassasiyet adına resim altına not da düşülebilir.

    YanıtlaSil
  3. Öte yandan derlediklerinden site yapmak da anlaşılabilir. Beğendiğim yazıları paylaşıyorum dersin ve kaynak gösterirsin. Herkes yazacak diye birşey yok. Hatta hoş bile olabilir böyle seçmelerden oluşan bir site. Ancak ben yazdım manasına bir söz kullanırsan bu başka bişi olur...

    YanıtlaSil
  4. benim eski bi arkadaşıma, adamın biri "sana şiir yazdım" diyerek manyak bi şiir dökmüştü önüne. guugılı unutarak tabi. kız ona ait olmadığını gördü, adam da rezil oldu. ne gerek var. herkes şiir yazmak zorunda mı. mal bunlar ya.

    YanıtlaSil
  5. off benim blogda kullandığım resimlerin hepsi çalıntı :) utandım şimdi yazını okuyuncaa ..bari ilk başa yazayım resimler çalıntı diye:S

    YanıtlaSil
  6. dbp: ressam ya da fotoğraf sanatçısı ayaklarına yatmıyorsan sorun yok. herkes image search kullanıyor neticede ama altına adını yazmıyor.

    YanıtlaSil
  7. yok ya ne ressamı ne sanatçısı ..zaten blogumu gören herkes anlar benden hiç bir karın ağrısı olmayacağını:)) neyse ben de yazarım yine de, çalıntıdır ben küçük çaplı hırsızım diye:) sağlıcakla kal..

    YanıtlaSil
  8. ibrahim bu yazı benim yazımdan esinlenme mi yoksa fikrimi mi çaldın :)

    YanıtlaSil
  9. İpraam sen bu abiliği sevdin he :))
    Bende google search kullanıyorum Allahım çoğğ mutluyum yalnız değilim :)

    YanıtlaSil
  10. cache: MİM aldık diyelim:) bu yeni moda. dedik ya erbabı yaparsa:)

    BigaripwoMen: kader işte biz aynı arama motorunu kullanan bloggerlarız. tesadüfe bak. Allam romantik de bişi oldu:p

    YanıtlaSil
  11. bi dost: sanki bak şu şiir ne hoş beğendim senle paylaşmak istedim desen kız terslicek mi? senin için yazdım diyince kendisi bi matah olcak ya. matah olim derken madara oluyorlar.

    YanıtlaSil
  12. BLoğumu açtığım ilk zamanlar Can Dündardan alıntı yapmıştım zaten ilk o yazıları ekledim..
    ondan sonraki yazılarım tamamen benimdir..Şiirlerimde var kendice ama çalınır diye çekiniyorum..bazen de aman çalınsın mezaramı götürecem diyorum..Hiç kimse'nin yazısın dan çalıntı yapmadım ama esinlenme olmuştur.. mesela bir yazı okuyorum o yazıda ki konu bana bir anımı anımsatıyor ve o oku dan yola çıkarak yazıyorum..resimleri paylaşım sitelerinden alıyorum kaynak göstermiyorum ama..Bu ara pek resimde kullanmıyorum yazılarım da haksızlık oluyo gibi geliyo..işte böyle be ibraam :)

    YanıtlaSil
  13. siyah kelebek: esinlenme doğaldır, çağrışım yaptırması doğaldır. mim niye var. ki güzel yazılar zihnimize ekilen tohumlara benzerler. okuyan da birşeyler üretebilir okuduğu yazıdan. sorun emek vermediği birşeyi copy pasta ile alıp, bunu ben yazdım demektedir.

    YanıtlaSil
  14. http://www.cadi.com.tr/index.php?id=profil&u=7793
    bu linkteki kişiyi tanımıyorum bugün tesadüf eseri baktım yazılarına. çoğu yazısını PuCCa ve siminyadan araklamış. kendi yazısı gibi koymuş siteye. bana yapsa belki bu kdr üzülmezdim ama sözkonusu yazılarını beğenerek okuduğum iki sağlan hatun olunca kafama takıldı. başkalarının yazılarını araklamanın, kopyacılığın, haddini fazlasıyla aşmanın rezilliğinden bahsetcektim sen benden önce davranmışsın. çok da iyi yapmışsın. ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  15. Nasıl bi kuyruk acısıysa herkes savunmaya geçti :)

    YanıtlaSil
  16. keşke benim de yazılarım bi yerlerde gözüme çarpsa, acaip isterdim :) Neyse; o kadar da başarılı değilim heralde diorm :) Özgünlüğün çalınması derdi ayrı bi olay tabi, olduykça sinir bozucu.. ben olsam napardm bilmiorm başıma gelmediğinden :)

    YanıtlaSil
  17. cilekperisi: var böyle arkadaşlar. hayır pucca'dan aldım dese bi yeri mi eksilcek sanki. dedim ya "el şeyiyle gerdek" başka bişi değil.

    BigaripwoMen: yok canım:)) abartmayalım lütfen

    HayaL MeyaL: bak aklıma bir fikir getirdin ama dilersen sen de yapabilirsin: bir blog açalım. her hit alan bloggerin çakmasını yapalım ama yazalım da çakma siminya, çakma pucca, çakma hayal meyal falan diye:) belki hoş olur. üstelik kimsenin de kızacağını sanmam.

    YanıtlaSil
  18. hahah çok eğlenceli bi yazı olmuş :) ama merak etme çalmıcam :D yazı yazmadan önce aman çalsalar nolucak derdim.. ama şimdi öyle düşünmüyorum. yazılarım çok kıymetli valla çalanı googleda aramam direk kendim bulurum hesabını keserim. o kkkkkkadar :))

    YanıtlaSil
  19. Evimize giren hırsızdan hiçbir farkı yok bana göre de.Çok yerinde ve doğru bir yazı olmuş; hislere tercûman niteliğinde. ;)

    Bu arada etiketlere bittim, sandalyeden düşecektim nerdeyse. :D

    YanıtlaSil
  20. merhaba Ortaç
    insanlar için herşey cok basit artık ona göre o bi hırsızlık değil adam bi iki kelımeyı bır araya getıremeyıp cümle kuramaz ama kendını sair die yutturur işte kime neye nereye kadar yutturucaksa artık...yazdıkların tabiki anlayabilene diğerleri için eminim vız gelir tırıs gider ama bir günde bir yerlerine gecer :)

    YanıtlaSil
  21. geliyorum gidiyorum şu yazıya yorum yapayım diyorum arkadaşlar yeterince yorum yapmışlar ama şu resim çok gıcık be ipram sinir oldum adama ...:):) nerden Çaldın pardon aldın :)

    YanıtlaSil
  22. bunu yapan tayfa genelde "emeğe saygı, rep leri unutmayalım beyler" tayfası. umursamamak lazım, çaresi yok çünkü. elemanlar kalın kafalı, almıyor yani, doğalarında yok o kapasite, sistem kaldırmıyor. bunların anlayacağı dilden bir güzel mail atıp içini dökeceksin, rahatlayacaksın o olur, öbür türlü ı-ıhh.

    YanıtlaSil
  23. LoveMeorLeaveMe: bu yazı bana yeni bir blog açma fikri verdi. bakalım becerebilcem mi. pek beni yorumucak. beğendiğim yazıları orjinal haliyle alıp çakma isimlerle yayınlıcam. tabi küçük ipucu linkleri ile orjinal sayfalara göndererek.
    çukka ve kimimya ilk iki yazarımız olcak herhalde. merak edenler : http://herseyinsahtesiburda.blogspot.com/ 'a arada bir uğrasınlar derim.

    YanıtlaSil
  24. Haspam işte!: sandalyenizi tutuyorum efendim. gülebilirsiniz:)

    Ay ışığı: bu gözler. lütfen yazılarımı alanlar adımı ve sitemi de yazsın diyen çakma yazarlar da gördü:)

    Ateş Böceği: Resim aile albümünden efendim. Ayna'dan çektim.

    Hakkı Süha: aynen:) ortak bir metin hazırlayıp fotokopisini mi göndersek arkadaşlara:)

    YanıtlaSil
  25. resim aile albümünden mi :))) koptum ya :D

    bu arada yeni sitenin ilk üyesiyim bence çok iyi fikir. benim bloguma da beklerimm :)

    YanıtlaSil
  26. ben benim bir yazımla, bir hatuna teklif eden bir arkadaşımı gördüm ki(yazının benim olduğundan habersizce, bana gelip okutmuştu "nasıl?" diye...), artık ölsem de gam yemem... adamın blogla fln da alakası yoktur...
    ayrıca google gruplarının çoğunda, sürekli olarak yazdığım yazılar, saçma sapan insanlar tarafından yayımlanıyor ve kimse ne link, ne de yazar adı vermeye tenezzül ediyor... napayım yani, bir kere konuştum, grup yöneticisiyle, yapabileceği bişey yokmuş.. onların terbiyesizliği...

    YanıtlaSil
  27. LoveMeorLeaveMe: hemen yapıştıralım:)

    Serzeniş Meraklısı: bi işe yarıyor olmak güzel. bize faydası olmuyosa da:p

    YanıtlaSil

Buraya yorum yazabilirsiniz. Niye yazmıyorsunuz?

Çok okunan yazılar