Her yazar biraz malın gözüdür




Kasdım bilimsel makale, ders kitabı veya siyaset ile ekonomi gündemi yazanlar değil ama edebiyat dünyasında her yazar biraz puşttur. Her yazar biraz 3 kâğıtcı, biraz lafazan, lafebesi, kelime canbazı ve oyuncudur...

Her yazar okuyucusu ile dansetmek ister, zihniyle oynar, bazısı ile sevişir, sürekli temas halindedir. Ama peşinen söylemek lazım çamaşırında her ıslaklık gördüğünde de her okuyucunun okuduğu yazıya bahane bulmaması lazımdır. Yani bazı arkadaşlar hemen alınganlık göstermesin yazdıklarımı okurken, zihninizi kurcalayan noktalara kendi kendinizin bulduğu cevaplardan ben mesul değilim. Yanılıyorsunuz, o sizin hüsnü kuruntunuz ben öyle bişi demedim.

Her yazar aksini söylese de tepki almak ister. Gerektiğinde taciz eder okuyucusunu. Adsız yorumculara olta atar, belaltına vurur. Bazen hiç kabahati yokmuş gibi kenara çekilip tartışmaları seyretmekten zevk alır. Bazen zaten hazır olduğu ceng'e katılan ilk yorumcuya bodoslama girer. "beğemiyosan okuma, sağ köşede çarpı var ordan kapa" söylemleri aslında "amma de geçirdim, kudur ve yine saldır bebeğim" in fransızcaya tercümesidir.

Her yazar paylaşımcıdır ve gizli bir teşhircidir. Adını özenle saklayanların bile göstermek istedikleri bir şeyler vardır. Merak uyandırmaktan hoşlanır, ilgi çekmeyi severler. Her yazar biraz assolisttir. Kompleks yapmayı sever. Öyle kelli, felli oturaklı yazanlar bile içlerindeki oyun kuruculuk veya oyunculuk hasretine engel olamazlar.

Her yazar toplumun yaZamazlarına inat aynı zamanda yaRamazıdır. Öğüt de verse söğüt gölgesinde yine bir hinoğlu hinlik kurcalar durur beynini. Alkışı sever, şımarıklıktan hoşlanır, olmadık yerde olmadık bir kelime ile pandik atar, okuyucunun poponusa değdirir geçer.

Her yazar biraz kâlbidir toplumun. Üzülüp ifade edemediklerinize üzülür ve ifade eder. Fotoğraf makinası gibi sosyal hayatın resmini çeker ve orjinalini tutmayan (dozu azaltılmış veya arttırılmış) kurgusal kopyalar üretir size.

Her yazarın zihni bir oyun bahçesidir. Salıncaklar kuruludur. Sizi önce süsler püsler, saçlarınızı tarar. Bazen genç bir kız ve romantik aşığı gibi salıncağa bindirir. Bir bakarsınız ki salıncakta sizi sallayan da o, eteğinizi havalandıran rüzgar da onun kelimeleri, dahası yere uzanıp elleri çenesinde bacaklarınızı gözetleyen sapık gözler de ona ait...

Ya da her yazar cinsiyetten uzak olarak, size kelimelerden ördüğü saçlarını kuleden uzatan Rapunzel'dir. Bir bakmışsınız tutunup tırmandığınız kelimeler aslında sizi bir kuyuya, bir labirente indiriyor. O yüzden aynı zamanda her yazar bir illüzyonist, bir sihirbaz, abra kadabra üstadır...

Her yazar bir turist rehberidir biraz. Sizi beyninin banliyolarında, ruhunun derinliklerinde gezdirir. Sizi ağırlamaktan, acı bir kahve ikramından keyif alır. Gece kelimelerini fazladan ikram edilmiş bonbon şekeri kıvamında cebinize alıp, uyurken dudaklarınızda gezdirmenizi, damağınızda hissetmenizi ve birlikte düşüncelere dalmanızı ister ve sizin tepkilerinizden gıdısı okşanmış kediler gibi keyif alır...

Her yazar şımartılmak ister. Özünde zaten yine şımarıktır ama ister ki kelimeleri karşılık bulsun. Biraz şaşırtsın sizi, etkilesin. Her yazar hem erkek hem dişidir. Zihinlerde döllemek ve döllenmek, doğurmak ve doğurtmak ister. Bir başkasına ilham olmaktan, bir başkasının yazdıklarından esinlenmekten hoşlanır. (kopyacıları kasdetmiyorum) mim'ciler de kısmen kasdımın dışındadır.

Her yazar bazen melankolik bir serseri, bazen kızgın bir boğa, bazen ıssız adamın önde gidenidir.
Arzuları anlaşılmakla, anlaşılmamak arasında ortalarda bir yerdedir. Suskun zamanlarında bile aklının gelgitleri, ruhunun medcezirleri tükenmez. Her yazar biraz tutkulu, biraz tutukludur. İlk şehirler arası otobüse binip dünyayı terketmek isteyecek kadar deli, dünyada cenneti düşleyerek hazzedebilecek kadar veli, bazen satmışım anasını diyecek kadar da serseridir...

Uzun lafın kısası: tabir caizse her yazar biraz Musa'nın asa'sı
Sözün özü: her yazar biraz malın gözüdür...
Bu yazıyı paylaş: :

13 Yorum var:

  1. Utanmasam bu yazının ilham kaynağı benim diyeceğim :)
    Harika bir yazı ve inanılmaz güzel tespitler..Bayıldım..

    Aklıma gelen söz şudur:
    İnsanlar kendisi için konuşur , yine de söylediklerinin karşısındaki üzerinde bıraktığı tesiri merak eder..
    Yazarken de durum böyle..

    Şimdi , sırada şairler var.. Hadi bakalım bekliyoruz..

    YanıtlaSil
  2. güzel anlatmışsın,gerçekten her yazar biraz malın gözü ve ben de keşke bir gün malın gözü bir yazar olabilsem :)

    YanıtlaSil
  3. yaw iyiki seni seviyoruz dedik ha iyice iplikleri pazara çıkardın.. Bende biraz üstüme alındım doğrusu çünkü bu yazıyı okuyan herkez kendine dair bişeyler bulabilir..Evet,biraz şımarığız,biraz kaprisliyiz,biraz malın gözüyüz :)Ama herzaman gerçekleri yazıyoruz..Doğal olmak önemli yapmacık yazarları sevmiyorum ama sen doğalsın ipramm eline emeğine sağlıkk..

    YanıtlaSil
  4. harika.gerçekten güzel tespitler.kim kendi kendine konuşmak ister ki.herkes yazdığını birilerinin okumasını ve yorumlamasını ister.isterken de bir miktar taciz eder.
    güzel...

    YanıtlaSil
  5. cache: kimbilir, etkileşim kaçınılmazdır. şairler, hımm onlar anlaşılmaz da anlatılmaz da, yaşanır...

    kırmızılı: tevazu iyidir. umarım oluruz hepimiz bir gün o dediğinden:)

    siyah kelebek: pazara çıkardığım iplik kendi ruhumdandı. demek ki kumaşımız aynı toptan kesilmiş. ne mutlu bize.

    ramazan: ben teşekkür ederim ramazan bey. biz bize benzeriz...

    YanıtlaSil
  6. Cidden insanın kendi bulabileceği bir yazı olmuş. Nasıl severim bir bilsen kelimelerle dans etmeyi. Daha geçen gün yazdım hatta.

    "Kelimeler bile küfredecek yakında, onlarla bu kadar çok oynadığım için. ama içlerindeki gizemi çözmek zorunluluğu hissediyorum ve ilan etmek"

    diye... Onlardan anlamlar çıkartmak, birleştirmek. beğendirmek, ama en başta kendim beğenmek istiyorum. Üzerinde tartışmak, kendimi zorlamak istiyorum.

    YanıtlaSil
  7. Evet evet evet :)
    Takdire şayan bi açıksözlülük örneğisi :Pp
    Blogger alemini kana bulayacaksın ipraam herşey böle döke saça yazılmaz tepki alırsın :))
    Şaka yahu tepkime hemen du..Güzel yazıydı ellerine sağlık zevkle okudum :)

    YanıtlaSil
  8. Yine işlediğin konunun gözüne gözüne vurmuşsun ibrahim. Tebrikler...

    YanıtlaSil
  9. Kişi kendinden bilir işi derler :):) Her yazar malın gözüdür.:):) Kendini mi anlattın sen ipramm

    YanıtlaSil
  10. EFSA: dansetmeyi sevdiğini biliyorum. kelimeler bahane:)

    BİGARİPWOMEN: Serde gossip'lik var araştırmacı gazetecilik örneği veriyoruz:) maksat içimize ayna tutmak.

    Bİ DOST: Karizmama dayanamadın di mi:p artık romantik sevgi pıtırcığı moduna geçiyorum:p

    DOZİ: Teşekkürler. Vurmuyom, dokunuyom, elliyom, touch:)

    ATEŞ BÖCEĞİ: Ne o Çin işi japon işi, bunu yapan iki kişi kabilinden tekerlemeler. Ben seni anlattıydım:) Seni beni:p

    YanıtlaSil
  11. KUDUR VE SALDIR BEBEGİM BUDA SENİN MUTLU OLMA TARZIN!!!:))))

    YanıtlaSil

Buraya yorum yazabilirsiniz. Niye yazmıyorsunuz?

Çok okunan yazılar